Praznik jabolka
Prispeval Rozina Kramar, vzgojiteljica; Petra Cigan, ekokoordinatorka; OŠ Franceta Prešerna Črenšovci,e. vrtec   

 

V vrtcu smo se v okviru projekta Zdravo življenje odločili, da se pobližje seznanimo z jabolkom.V skupini 3- in 4-letnikov smo naredili poseben načrt dejavnosti, ki so potekale cela dva tedna.

Najprej smo starše povprašali, ali bi nam kdo odstopil neobrano drevo domačih, neškropljenih jabolk. Ponudila se nam je Tjašina družina iz sosednjih Žižkov. Pripravili smo se na pohod, ki je bil v vetrovnem vremenu pravi podvig. Pri pripravi nahrbtnika, ki ga je nosila vzgojiteljica Petra, smo sodelovali prav vsi. Določili smo si tudi t. i. pohodna pravila, ki so bila nekoliko drugačna od pravil, ki veljajo za na sprehod. Po premagani poti in okrepčilu smo se lotili obiranja jabolk stare sorte bobovec. Z njimi smo napolnili nahrbtnik ter dve košari. Košare je v vrtec pripeljala prijazna mamica.

Naslednji dan smo se lotili zbiranja različnih manjših (2-3 dl) stekleničk s pokrovi in receptov za predelavo jabolk. Ker so pri zbiranju sodelovali tudi starši, se je naša zbirka hitro otrok obogatila, na kar so bili otroci še posebej ponosni. S stekleničkami smo se igrali matematične igrice (večje, manjše, višje, nižje, ovalno, okroglo ...), ob receptih pa smo se še spoprijeli z osnovami pisanja - sami smo »pisali« recepte. Izbrali smo recept za kuhanje marmelade in se lotili dela. Pripravili smo pripomočke (tehtnico, lonec, kuhalnico, predpasnike) ter sestavine (jabolka, limone, sladkor). Spoznali smo celoten postopek priprave, obenem pa smo pozornost namenili tudi skrbi za čistočo rok in okolja. Vsak izmed otrok je imel svoj nenevaren nož. Vsi smo pridno lupili in rezali, tehtali, beležili dodane sestavine in skupaj prebirali recept. Kuhanje marmelade je uspelo, poskusili so jo prav vsi otroci našega vrtca. Z njo smo napolnili 9 stekleničk.

Uspešen kuharski poskus nas je navdal s pogumom in tako smo se lotili še priprave krhljev. Ker smo postopek priprave prostora in pripomočkov ter pravila higiene v kuhinji že poznali, nam je bilo tokrat pri delu veliko lažje. Jabolka smo razrezali na zares tanke krhlje. Tiste, ki niso bili po našem okusu, smo kar sproti pojedli. Za pomoč smo zaprosili našo prijazno kuharico Mirjano, ki nam je pomagala, da so se jabolčni krhlji enakomerno posušili v pečici. Mi smo le občasno preverili potek postopka sušenja. Naslednji dan smo krhlje poskusili; kar jih je ostalo, smo jih spravili v čiste kozarce.

Nato smo se lotili priprave soka. Na pomoč nam je priskočila vzgojiteljica Gizika, ki je s seboj prinesla sokovnik. Otroci so že sami umili jabolka. Ko je skozi cevko na sokovniku pritekel sok, je bilo navdušenje zelo veliko. Bil je dober. Bil je naš!

Naslednji dan smo se lotili še izdelave etiket za stekleničke in izdelave večjega plakata o jabolku. Etikete so nam zares uspele - nanje smo narisali jabolko. Prilepili smo jih na kozarčke s krhlji. Nato smo iz karirastega blaga izrezali okrogle krpice in jih zavezali na zamaške stekleničk. Gotove izdelke smo razstavili na polico in si jih ponosno ogledovali.

Nazadnje pa smo praznovali, in sicer vse 4 skupine našega vrtca skupaj. Praznik smo poimenovali PRAZNIK JABOLKA. Drug drugemu smo predstavili svoje dejavnosti na to temo. Naša skupina je seveda ponujala svoje okusne in zdrave dobrote. Vsi so nas pohvalili . Otroci sosednje skupine so pripravili jabolčni kompot, mlajši otroci pa so pripravili jabolka na svoj način. Nato smo še zaplesali - tako kot se, seveda, za praznik spodobi. Bili smo zadovoljni.

Kaj smo se ob vsem tem naučili?

Lepo se je potruditi in potem uživati ob sadovih svojega dela. Možnosti za ustvarjanje in učenje so povsod okrog nas, le poiskati jih je treba. Tudi otroci lahko naučijo starše marsikaj (novega) - npr. skupaj lahko pripravijo krhlje. Ugotovili pa smo tudi, da je zdravje v naših rokah, zato je zanj potrebno dobro poskrbeti - tudi s hrano in pijačo.

In kaj bomo s preostankom naših »zdravih zakladov«? V vrtec bomo povabili starše in jim z veseljem postregli z vsem, kar smo pripravili čisto sami.

 

 

Jabolka je bilo potrebno najprej oprati.

 

Potem pa posušiti.

 

Sledilo je lupljenje jabolk.

 

Rezanje na krhlje, tehtanje ...

 

Dodali smo limono in sladkor in dali vse skupaj kuhat. Nastala je odlična marmelada, s katero smo pogostili ostale otroke, starše in stare starše.

 

Naši krhlji.

 

Kuhanje jabolčnega soka.

 

 

 

Sponzorji: