EKO MENI
Prispeval Marija Žigart, Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor   

Dijaki so pod mentorstvom Darinke Zorko pripravljali Eko meni. Pripravili so recepture, pri katerih so uporabljali eko živila in skušali pripraviti okusen, energijsko zadosten in na oko prijeten meni - Eko kosilo.

Diajki so pripravili naslednje JEDI IZ EKOLOŠKIH ŽIVIL:

KOLERABIČNNA KREMNA JUHA Z AJDOVO KAŠO

Na maslu popražimo jušno zelenjavo in na kocke narezano kolerabico, pomokamo in zalijemo z vodo ali juho. Jed začinimo s soljo in poprom, lahko dodamo tudi na kocke narezan krompir. Zmehčana živila, pretlačimo . Po potrebi juhi dodamo nekoliko smetane in limoninega soka Posebej skuhamo ajdovo kašo in jo potresemo po juhi.

POLNJENE PIŠČANČJE RULADICE Z JEŠPRENOM IN JURČKI V PEHTRANOVI OMAKI

Iz piščančjega fileja narežemo zrezke, jih potolčemo in začinimo s soljo in poprom. Nadevamo jih z nadevom in pazljivo zavijemo. Povežemo jih z vrvico in popečemo v ponvi , kasneje podušimo. Tik pred koncem dušenja vložimo v omako še sesekljan pehtran.

KROMPIRJEVI -GRAHAM ŠTRUKLJI Z BLITVO

Krompir skuhamo, ga pretlačimo, dodamo margarino in sol. Ohlajeni masi dodamo še jajce in graham moko, ter na hitro zgnetemo. Nato testo razvaljamo in ga nadevamo z blanširanimi listi blitve. Previdno zvijemo in skuhamo. Kuhane ponudimo k polnjenim piščančjim roladicam.

JOGURTOVA STRNJENKA Z MALINOVO OMAKO

Bio jogurtu dodamo sladkor v prahu, stepeno sladko smetano in topljeno želatino, dodamo še limonin sok in vanilin. Pripravljeno maso damo v naoljene modele in postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se strdi. Malinovo omako pripravimo tako, da maline sladkamo, dušimo in pretlačimo. Pripravljeno omako ponudimo s strnjenko.

 

Sponzorji: