OD ZRNA DO KRUHA
Ekošole poročajo - Šole
Written by Mojca Malek, OŠ Slave Klavore   
Sunday, 19 April 2009 17:44
There are no translations available.

 

V tem šolskem letu smo si na OŠ Slave Klavore Maribor, v okviru projekta ekošola kot način življenja med drugim izbrali temo Zdravo življenje. Ker pa je to zelo obsežno področje, smo letos pričeli s temami s področja zdrave prehrane. Tako smo spoznali, da je zdravo uživati veliko sadja, zelenjave, naravnih sokov, žit, semen, oreškov, temnega kruha, rib in malo mleka, mesa, jajc, sira, čim manj masnih živil, mesnih izdelkov, da je potrebno jesti večkrat na dan, v sproščenem in mirnem okolju.

Z učenci 1.triade, ki obiskujejo interesno dejavnost ekoraziskovalci pa smo ugotovili, da je na našem jedilniku vsak dan tudi kruh. Ker pa je dandanes v trgovinah na voljo vedno več vrst kruha, veliko ljudi pa ga več ne ceni dovolj, sem sklenila, da otrokom približam to dobrino in jih seznanim s postopkom nastanka. Skupen naslov naših dejavnosti je bil Od zrna do kruha. Tako smo:

· V žitnih klasih iskali in izluščili zrna;

· Posejali pšenico in se vselili naših zelenih rastlinic;

· Spoznali različne vrste žit, moke in kruha s pomočjo čutil. Zrna smo tipali, opazovali njihovo obliko in barvo, primerjali različne vrste moke po barvi, ugotovili smo, da se po otipu zelo razlikujeta tudi gladka in polnozrnata moka, moka je prijetno tudi dišala in kruh je bil različnih barv, vonjev in okusov.

· Poskusili smo mleti žito, tako da smo zrnje nasuli na betonsko ploščo in ga s kamnom toliko časa trli, da je nastala polnozrnata moka.

· Na koncu pa smo zamesili vsak svoj kruhek, ki nam ga je prijazna kuharica tudi spekla. Zelo lepo je dišal, pa tudi najboljši kruh do sedaj je bil.

Ker pa so otrokom prevljice še vedno zelo blizu, smo prebrali kar tri in sicer Pekarna MIŠ MAŠ, Najlepši cvet in Miška požeruška kupuje moko.

Učencem je bil tematski sklop zelo všeč, z odobravanjem so ga sprejeli in spremljali tudi starši in se skupaj z nami veselili naših spoznanj. Bolje znamo ceniti tudi delo vseh, ki propomorejo, da je na naši mizi vsak dan tudi kruh, predvsem delo peka, saj smo morali kar precej časa mesiti, če smo želeli, da je bil tudi naš hlebček mehek in okusen.


Mojca Malek, mentorica interesne dejavnosti Ekoraziskovalci

 

 

 

 

 

Sponzorji: